За нас

Вестник „Щъркелово гнездо” се издава всеки месец в СОУ „Нешо Бончев” – гр. Панагюрище от екип ученици от VІ до Х клас, подпомагани от учителите по БЕЛ Пенка Пенева и Невяна Кацарева. Предпечатната подготовка е поверена на учителката по информационни технологии Недялка Коларова. Вестникът се печати в ИК „Оборище”, гр. Панагюрище.

Вестник “Щъркелово гнездо” е продължител на нашите училищни издания „Научи се сам” и „Лайф”. Първият брой на в. „Научи се сам” излиза през март 2000 г. с формат на стандартна ученическа тетрадка. На 13 февруари 2004 г. се появява и първият брой на в. „Лайф” – с двойно по-голям формат и с повече страници. На 23 февруари 2006 г., след като другите два вестника на училището не се издават вече, излиза първият брой на вестник „Щъркелово гнездо” в стандартен вестникарски формат, който се печати и сега.

Вестникът ни е „на пазара” всяка последна сряда от месеца, от септември до юни, вече осем години. Включен е като подлистник на общинските вестници на гр. Панагюрище – в. „Време 2001”, в. «Оборище», в. «ОЩЕ ПАН». Като електронен вариант вестникът е включен в началната страница на Панагюрската електронна информационна агенция PIA-NEWS /http://pia-news.com//. Разпространява се и отделно, като самостоятелен вестник, в училището с 200 броя тираж.

Името на вестника идва от щъркеловото гнездо, което повече от четиридесет години краси комина на училището и всяка пролет става дом на ново щъркелово поколение. Старите хора казват, че в Панагюрище идва пролетта, когато си дойдат щъркелите на Гимназията.

За периода септември 2007 г.-юни 2008 г. училищният вестник “Щъркелово гнездо” се издава чрез финансовата подкрепа на проект „Клуб „Млад журналист” по Национална програма „Училището – територия на учениците”. През останалото време вестникът се финансира изцяло от СОУ „Нешо Бончев”.

През октомври 2009 г. училищният ни вестник спечели първа награда в третия национален ученически конкурс за литературно творчество и журналистика “Стоян Михайловски” – гр. Русе. През октомври 2010 г. журито на този конкурс ни присъди специалната награда за ученическа журналистика.

През май 2014 г. вестник “Щъркелово гнездо” спечели едно от присъдените три първи места в конкурса за най-добра училищна медия в област Пазарджик, организиран от вестник “Пазарджишка Марица”.

На страниците на вестника всеки месец намират място най-важните събития от училищния живот в СОУ “Нешо Бончев” /http://nbschool.webnode.com// в тематични страници “Новини” /2 страница/ и “Любопитно” /4 страница/. Училището ни е наследник на първото светско школо в гр. Панагюрище и тази година през март празнува 175 години от създаването си и от рождението на първия български литературен критик Нешо Бончев, чието име носи гимназията. Във връзка с годишнината във вестника бяха създадени и рубриките “Успелите бончевци” и “За успехите днес”, в които се публикуват интервюта с бивши и настоящи ученици на гимназията. През март се издава специален празничен брой на вестника /с 8 страници/, в който цяла страница е отредена за творбите на победителите от училищния поетичен конкурс “Младите дарования на СОУ “Нешо Бончев”.

Издател: СОУ «Нешо Бончев» – гр. Панагюрище

Редакционна колегия:

  • редактори: Пенка Пенева и Невяна Кацарева /учители по БЕЛ/
  • репортери и фоторепортери: Ивана Бобекова, Йоана Ботева, Десислава Ботева, Радина Костадинова, Делян Хаинов, Стоян Иванов, Силвия Кекова, Анна Кекова, Николай Дерменджиев, Цветана Мулешкова, Цветелина Цвяткова, Татяна Куртева, Христина Цветанкова, Деляна Плачкова, Стоян Зяпков, Нора Маслева, Християна Кокотанекова /ученици от V до Х клас/
  • предпечат: Недялка Коларова /учител по ИТ/
  • печат: ИК «Оборище» – гр. Панагюрище
  • адрес: СОУ «Нешо Бончев», гр. Панагюрище 4500, ул. «Цар Освободител» 7
  • e-mail: v_gnezdoto@abv.bg

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s